Grisene

Grisene lever ude på græsmarker hele året – hele livet – i modsætning til langt de fleste økologiske grise der fravænnes når de er 7 uger for at komme ind i stald med løbegård. De trives fint med sne og vinterfrost, men kan blive udfordret af solens hede, så om sommeren er frilandsgrisetilpasset2det meget vigtigt for dem, at de har mudderhuller, de kan rulle sig i, da mudder fungerer som en slags solcreme for grisene.

Grisene går i folde med to søer og deres unger. Hvis ræven kommer på besøg, laver de to søer teamwork. En genner alle unger ind i hytten og passer på dem. Den anden går på rævejagt. Det eneste tidspunkt grisene er sårbare over for ræven, er når de føder.

Hvert år køber vi en ny orne, som skifter staldlivet ud med blå himmel, grønt græs, mudder og madammerne. Det første han gør, når han ellers tør vove sig ud til fruerne i det åbne, er at finde en tidsel, vende roden op og spise den (vi synes det er imponerende at en gris kan finde sin indre grisenatur efter måske 50-60 generationer på stald ). Grise er meget renlige og omhyggelige dyr. Halmen i hytterne bliver nøje lagt til rette, og da de har plads nok, inddeler de helt naturligt folden i sektioner spise, sove, soignere.

grisewellnesstilpassetVores grise bliver født på marken og går ved deres mor, indtil de selv begynder at spise tørfoder og soen bliver træt af dem - ca 10 uger. Det betyder også at vi har langt færre grise per år pr so – det er et valg vi ha taget, fordi vi mener, det giver den bedste kvalitet for såvel griseliv som kødet.

Når grisene er fravænnet tager vi soen fra og unggrisene fortsætter deres liv i folden. Det betyder at Rydskovgaardgrise går ude hele deres liv. De spiser meget grovfoder - græs og helsæd - hvilket gør, at de har en langsommere og mere naturlig tilvækst. Udelivet, fodringsmetoden og motionen, højner kvaliteten af kødet - vores grisekød minder i struktur og konsistens mere om godt oksekød end vanligt grisekød. Derfor skal det tilberedes anderledes - nærmest lige som oksekød; så får man noget kød der er utrolig saftigt, mørt og samtidig fast.

Vi har eksperimenteret og frem til en krydsning der er primært Duroc race. Det betyder at manga af grisene bliver brune og at der derfor kan være mørke prikker i flæskestegen. men kødkvaliteten er helt fantastisk så vi er meget tilfredse..