Om os - tanker og visioner

På Rydskovgaard som ligger i Viuf Skov midt imellem Kolding og Vejle bor vi, ud over køerne og grisene, Marius på 11, William på 14, Marie på 16, Anne Mette på 50 år og Lars på 54 år, hunden Flora, kattene Casiopeia og Elvis og så pindsvinene, der om natten pusler i haven. Ud over arbejdet på gården har vi begge deltidsjob ved siden af; Lars som freelance rydskovgaardtilpassetevent festival-arrangør, Anne Mette som udviklingskonsulent i arbejdsmiljøsekretariatet.

I 2001 overtog vi gården. Vi lagde med det samme om til økologisk drift. Lukkede grisene ud på marken og lavede løsdriftsstald til køerne i den gamle grisestald. Det var det eneste rigtige for os og derfor slet ikke noget vi overvejede. Sådan var det bare. Vi kan derfor bryste os af at have dyrket økologisk i 15 år

 

Vores visioner

Vi har især tre grunde til vores driftsform:

1: Vi ønsker at give vores dyr et ordentligt og stressfrit liv - vores dyr har det faktisk endnu bedre, end de økologiske regler kræver det. For eksempel er vores grise ude på marken hele livet.

2: Vi skylder vores natur og vores børn ikke at fylde den og dem med giftstoffer og penicillin. Derfor fodrer vi alle vores dyr med 100% økologisk foder selv om økologireglerne giver lov til at nøjes med 95% økologisk indhold i foderet.

3: Ønsket om at producere fødevarer af høj kvalitet. Vi ville hellere lave få gode varer, end mange af en kvalitet, vi ikke kunne stå inde for.

Økologiregler

Som certificerede økologiske producenter er vi underlagt de økologiske regelsæt. Det betyder at vi ikke bruger sprøjtegifte eller kunstgødning.
oekologiskmarkarbejdetilpasset

I de økologiske regler er der også strammere regler for brug af medicin og for hvor meget dyrene skal være ude. I forhold til de regler går vi et skridt videre: Vi bruger aldrig penicillin til vores grise - vi tror at brug af penicillin til dyr øger risikoen for at udvikle resistente bakterier...

Almindelige økologiske grise fødes på friland og flytter så ind i en stald med udendørs løbegård når de er 7 uger. Vores grise lever hele deres liv ude på den mark hvor de bliver født. De almindelige må også fodres med 95% økologisk foder - vores spiser kun 100% rent økologisk foder - vores egen specialblanding og masser af helsædsensilage.

I forhold til kreaturfodring er der krav om hvor meget grovfoder, typisk græs, dyrene skal have i forhold til koncentreret proteinfoder; vores kreaturer spiser kun græs - korn får de kun ude på marken for at lære at bondemanden er en flink fyr..

Fra jord til bord

På Rydskovgaard har vi for tiden et halvt hundrede grise og omkring 60 kreaturer hvilket er en meget lille bedrift, hvis man sammenligner os med andre.

Vi satser på at afsætte alt vores kød direkte til vores kunder - kort vej "fra jord til bord" betyder at vi kan sælge høj kvalitet til konkurrencedygtig pris og - ikke mindst - at vores kunder kan være helt sikre på hvor deres kød kommer fra-

Afsætningen foregår især i form af halve grise og kvarte kreaturer, men vi har også vores lille gårdbutik på gården - se mere under salg af kød og gårdbutik.

Vi er også ved at starte et samarbejde op med nogle økologiske indkøbsforeninger - igen med en forhåbning om at kunne sælge kvalitet til en fornuftig pris.

Hvis du vil smage vores kød færdiglavet kan det bl.a. lade sig gøre på IBC innovationsfabrikken i Kolding, hos Johan E i Aarhus Musikhus og på Vingsted Hotel- og konferencecenter.